Хрущовська Е.П. Формування та становлення схоластики в системі середньовічної західноєвропейської науки - Хрущовська, Ельвіна Павлівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
В магістерській роботі розглядається низка питань, пов’язаних з висвітленням витоків середньовічної латинської схоластики, які сягають кінця VIII ст., особливостей подальшого формування схоластичного світогляду на Заході протягом Х-ХІ ст., а також – становлення й утвердження «схоластичного гуманізму» ХІІ ст., започаткованого Шартрською теологічно-філософською школою. Крім того, в роботі характеризується піднесення дидактизованих схоластичних ідей у ХІІІ ст. та відокремлення містичного напрямку, покликаного осмислювати природу людської чуттєвості та межі її можливостей на сакральному рівні.
Keywords: західноєвропейське Середньовіччя; середньовічна схоластика; середньовічна дидактика; схоластична метафізика; середньовічний містицизм; номіналізм; аверроїзм