Народні алегоричні пісні і вірування буковинців та подолян у записах та дослідженнях Танасія Колотила: фольклористичний і дидактичний аспект - Трач, Марія Миколаївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню народних алегоричних пісень і вірувань буковинців та подолян, зафіксованих у записах та дослідженнях буковинського фольклориста Танасія Колотила. Робота висвітлює жанрово-тематичні особливості алегоричних пісень, їх символіку та зв’язок із народними віруваннями; використано методи фольклористичного аналізу, описано вплив традиційних пісенних текстів на формування світогляду й національної ідентичності. Також аналізуються народні міфи, прикмети та обряди, що обґрунтовують зв’язок природних явищ з життям людини, її здоров’ям та господарською діяльністю. Практичну частину спрямовано на інтеграцію фольклорної спадщини в навчально-виховну діяльність, зокрема на уроках літератури рідного краю. Робота також розглядає дослідження виховних функцій народних ігор, акцентуючи на їхній освітній та виховній значущості.
Folk allegorical songs and beliefs of Bukovyna and Podolia in the records and research of Thanasiy Kolotyl: folkloristic and didactic aspect
Keywords: алегорія; народна алегорична пісня; фольклор; народні вірування; символіка; фольклористичні дослідження; національна ідентичність; виховний потенціал; народні ігри