Безпека туристичних подорожей: забезпечення стандартів на внутрішньому ринку та міжнародне співробітництво. - Питращук, Максим Володимирович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей забезпечення безпеки туристичних подорожей на внутрішньому ринку України та ролі міжнародного співробітництва у розвитку системи туристичної безпеки. У роботі проаналізовано теоретичні засади безпеки туристичної діяльності, нормативно-правове забезпечення сфери туризму, сучасні ризики та загрози туристичних подорожей. У процесі дослідження здійснено аналіз сучасного стану внутрішнього туризму України та рівня безпеки туристичних подорожей в умовах пандемії COVID-19 та воєнного стану. Визначено основні проблеми функціонування системи стандартів безпеки у сфері внутрішнього туризму, охарактеризовано сучасні тенденції розвитку туристичної безпеки та особливості адаптації туристичної інфраструктури до кризових умов. Окрему увагу приділено дослідженню міжнародного досвіду забезпечення безпеки туристичних подорожей, розвитку систем управління ризиками, цифровізації туристичних послуг та функціонування кризового менеджменту у туристичній сфері. Проаналізовано роль міжнародного співробітництва у процесі модернізації системи туристичної безпеки України. За результатами дослідження обґрунтовано напрями вдосконалення системи безпеки туристичних подорожей в Україні, зокрема модернізацію туристичної інфраструктури, розвиток цифрових систем моніторингу безпеки, підвищення рівня професійної підготовки персоналу, удосконалення туристичного страхування та інтеграцію міжнародних стандартів у сферу туристичної діяльності. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованих рекомендацій органами державного управління, туристичними підприємствами та суб’єктами туристичної діяльності з метою підвищення рівня безпеки туристичних подорожей та розвитку внутрішнього туризму України.
Keywords: Безпека туризму, туристичні подорожі, внутрішній туризм, туристична безпека, міжнародне співробітництво, туристичні ризики, стандарти безпеки, туристична інфраструктура, кризовий менеджмент, цифровізація туризму.