Основні чинники ефективного функціонування малого аграрного підприємництва - Humeniuk, Mariana; Nemish, Dmytro; SHELENKO, Diana; Balaniuk, Ivan (My University, 2021)
Встановлено, що протягом всіх етапів реформування економіки країни мале аграрне підприємництво перебуває у центрі уваги науки і практики, так як здатне забезпечувати сталий розвиток сільських територій та достатній рівень продовольчої безпеки країни. Результати дослідження динаміки виробництва сільськогосподарської продукції малими аграрними підприємствами підтверджують, що їх частка у виробництві даної продукції є вагомою. Розглянуто вплив сукупності чинників на розвиток суб’єктів малого аграрного підприємництва, визначено соціально-економічні проблеми, які вони зумовлюють. Виділено основні групи чинників внутрішнього та зовнішнього середовища, які впливають на функціонування малих аграрних підприємств як повноцінної складової аграрного сектору. Обґрунтовано, що при діагностиці зовнішнього середовища доцільно виділяти чинники макрорівня (загальноекономічні,державна підтримка та регулювання, науково-технічні) та мезорівня (ринкові, фінансово-кредитні, соціально-демографічні). Доведено, що при оцінюванні внутрішнього середовища потрібно виділяти групи виробничих (організаційно-виробничі, техніко-технологічні, цінові) та невиробничих (маркетингові, трудові) чинників.
THE MAIN FACTORS OF EFFECTIVE FUNCTIONING OF SMALL AGRICULTURAL ENTERPRENEURSHIP
Keywords: сільськогосподарське виробництво, мале аграрне підприємство, інституційні зміни.