Драганюк І.Б. Фізичне виховання молоді у Стародавній Греції та Римі - Драганюк, Іван Богданович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню філософських засад, соціокультурних функцій, організаційних форм та методів фізичного виховання, спрямованих на формування всебічно розвиненого громадянина у Стародавній Греції та Римі. Проаналізовано філософські підходи до фізичного виховання в Греції, зокрема, у працях Платона та Арістотеля, розкрито соціальну роль гімназіїв і палестр. Систематизовано основні види фізичних вправ, спортивних змагань (Олімпійські ігри, атлетика) та досліджено особливості виховання моральних якостей через спорт. Охарактеризовано соціальні та військовоприкладні аспекти фізичного виховання молоді у Стародавньому Римі, визначено роль школи та юнацьких організацій у підготовці римської молоді та описати основні види їхніх тренувань. Здійснено порівняльний аналіз грецьких і римських методів фізичного виховання, оцінено значення моральних і соціальних аспектів у вихованні молоді. Простежено вплив античних систем на сучасну фізичну культуру та освіту та сформулювати висновки щодо адаптації та інтеграції історичного досвіду давніх цивілізацій у сучасну шкільну практику.
Draganyuk I.B. Physical Education in Ancient Greece and Rome
Keywords: фізичне виховання; Стародавня Греція; Стародавній Рим; Олімпійські ігри; фізична культура; фізичні вправи; спортивні змагання