Дефекти у правовому регулюванні суспільних відносин сфери найманої праці. - Анатійчук/Anatiichuk, Вікторія/Viktoriia (Юридичний вісник, 2023)
У статті розкривається природа дефектів у правовому регулюванні суспільних відносин сфери найманої праці. Зауважується, що будь-якій правовій системі характерна наявність дефектів права, які є наслідком того, що сучасна система юридичних норм є результатом діяльності людей, що здійснюється на різних рівнях правового регулювання. Відповідно, їх необхідно виявляти та усувати на ранніх стадіях законотворчості. Дефекти трудового права обумовлені причинами об’єктивного так і суб’єктивного характеру. Під дефектами розуміються різного роду недоліки норм, що регулюють суспільні відносини у сфері найманої праці, такі як невизначеність нормативного припису, протиріччя правових норм, недосконалість правових конструкцій, використання юридичних понять без урахування системних зв’язків понятійного апарату тощо. Підкреслюється, що дефектом, що породжує суттєві складнощі у праворозумінні та правозастосуванні є прогалини трудового законодавства, усувати які має законодавець, а долати їх змушені суди загальної юрисдикції під час розгляду трудових спорів. Дефекти у праві можна розглядати в широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні дефекти у праві є таким станом правових норм, за якого регулювання суспільних відносин порушує оптимальний баланс інтересів суспільства та держави. У вузькому розумінні дефекти в праві є результат низької якості правового регулювання, в силу якого утруднюється застосування правових норм і породжуються негативні політичні та соціально-економічні явища, що негативно впливають на особисті та суспільні інтереси. Робиться висновок що дефекти трудового законодавства є причиною правозастосовних помилок, які призводять до порушення трудових прав працівників, законних інтересів роботодавців і, таким чином, є перепонами на шляху до досягнення мети трудового законодавства і трудового права загалом. Для здійснення ефективного правового регулювання трудових відносин необхідне вивчення та аналіз дефектів з метою розробки способів їх запобігання і усунення.
Keywords: дефекти; правове регулювання; наймана праця; трудові відносини; ефективність правового регулювання; трудове законодавство; трудове право