Безпекові загрози електоральної та референдної легітимації влади в Прикордонні України. - Опінко, Станіслав (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У дисертаційній роботі досліджуються загрози електоральної та референдної легітимації влади в Прикордонні України через призму національної безпеки. Дана тематика є актуальною через довготривалу російську агресію супроти України, тенденції світової та регіональної політики, процеси європейської інтеграції України та звичні для Української державності проблеми такі як: низький рівень довіри до політичних інститутів, політичні кризи, слабка безпекова та регіональна політика тощо. Особливістю наукової роботи є те, що Прикордоння розглядається автором не просто, як географічне обмеження, а як сукупність унікальних та відмінних за своєю суттю прикордонних регіонів, кожен з яких має свої культурні, історичні, соціально-економічні, релігійні, мовні та етнічні особливості, котрі впливають на безпекові та легітимаційні процеси, як регіону так і держави в цілому.
Keywords: Європейський Союз; безпека; демократія; політичне маніпулювання; політичні інститути; російсько-українська війна; цифровізація; інформаційні технології; політика; деокупація; органи місцевого самоврядування; політична участь; Прикордоння України; вибори та референдуми; легітимація влади