Образ Вінланда як уособлення "земного раю" в середньовічній ісландській літературній традиції (ІІ) - Воротняк, Іван (Чернівці, Черемош, 2017)
У другій частині статті автор аналізує зміст джерел, в котрих міститься інформація про Вінланд – „Виноградну країну”, яку, згідно з повідомленнями „Саги про гренландців” і „Саги про Ейріка Рудого”, відкрив Лейв Ейрікссон. Фокусом дослідження стали середньовічні тексти – як скандинавські, так і європейські; їх свідчення доповнюють інформацію, представлену в ісландських сагах. Порівняльна характеристика писемних джерел, здійснених у статті, свідчить про те, що скандинавські інтелектуали активно використовували описи райських земель, наявні в раніше складених творах з метою створення привабливого образу Вінланда. Очевидно, це робилося з метою мотивації освоєння землі зі сприятливими природно-кліматичними умовами та багатими ресурсами. In second part this article, the author analyzes the content of sources containing information about Vinland – a grape country, which, according to the reports of the „Saga of the Greenlanders” and „Saga of Erik the Red” was discovered by Leif Erikson. The medieval texts – both Scandinavian and European, the evidence of which is complemented by information presented in the Icelandic sagas are in the focus of the study. The comparative characteristics of written sources suggest that Scandinavian intellectuals actively used the descriptions of paradise lands available in the previously written works in order to create an attractive image of Vinland. Obviously, this was done in order to motivate the development of land with favorable natural and climatic conditions and rich resources.
Образ Винланда как олицетворение „земного рая” в средневековой исландской литературной традиции (ІІ)
The image of Vinland as the embodiment of „earthy heaven” in the Middle Ages icelandic literature tradition (II)
Keywords: Гренландія; Вінланд; вінландські саги; ірландська література; вікінгські колонізаційні рухи; компаративний аналіз джерел