ЕРГОТЕРАПІЯ ПРИ ІНСУЛЬТІ В РАННЬОМУ ВІДНОВНОМУ ПЕРІОДІ - Kozik, Nataliia; Makohonchuk, Iryna (Чернівці: Чернівецький національний університет, 2022)
Робота присвячена проблемі відновлення втрачених рухових, координаційних та когнітивних функцій пацієнтів з інсультами засобами ерготерапії, які допомагають пацієнтам заново набути навички самообслуговування (виконання гігієнічних процедур, одягання, вживання їжі, тощо), спілкування та взаємодії з іншими людьми. Фахівці займаються адаптуванням житла до нових умов життєдіяльності хворих; відновленням мислення, пам’яті, мобільності (самостійної ходи чи пристосування до користування візком). Використання різноманітних ерготерапевтичних занять, які будуються за принципом «від простішого до складнішого» з періодичною діагностикою рівня повсякденної активності, своєчасною корекцією рівня складності завдань та інтенсивності навантажень дозволяє досягнути швидшого відновлення функцій після інсульту і покращити якість життя пацієнтів. Ефективність реабілітації залежить і від мотивації пацієнта та його позитивного психологічного настрою.
Keywords: ерготерапія; інсульт; дрібна моторика; когнітивні функції; навички самообслуговування