СТВОРЕННЯ ВЕКТОРИЗОВАНИХ ШАРІВ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНИХ РОБІТ (НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ ВАЛЯКУЗЬМИНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ) - Волосянко, Микола Володимирович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
Швидкий розвиток суспільства посприяв як якісним так і кількісним змінам у навколишньому природному середовищі. Одне з ключових питань, яке виникло досить давно було чим точніше відобразити і прогнозуватимайбутній розвиток суспільства на земній поверхні що є основою для життя та існування. Через це, у розвинутих країнах існує геодезичне та відповідно картографічне забезпечення та виробництво для створення та наповнення геоінформаційних баз даних просторовою та семантичною інформацією для різних галузей господарства та різних сфер існування та життя людини. В наш час досить гостро постає питання стану державної геодезичної мережі. Важливим негативним та гальмуючим чинникомсьогодні є - не виконання робіт по відновленню геодезичної мережі та процесів її до згущення. Наслідком чого є зменшення кількості збережених пунктів. Через що, відповідно, постає потреба в проектуванні додаткових геодезичних пунктів і мереж, що в майбутньому створять основу для багатьох інших робіт. Здійснення рекогностувальних робіт по спостереженню, відновленню, створенню наявних і додаткових пунктів ДГМ є досить трудомістким та дороговартісним етапом. Саме через це, інтенсивний розвиток та впровадження у багатьох сферах і в тому числі в топографо-геодезичних роботах географічних інформаційних систем дозволяє подолати або зменшити зазначену проблему.
Keywords: ГІС, ТОПОГРАФІЧНІ ТА ГЕОДЕЗИЧНІ РОБОТИ