Формування українського кіносценарного жанру за часів німого кіно. - Нікоряк, Наталія (Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2012)
Простежується історія й теорія виокремлення кіносценарію як жанрової парадигми за часів німого кіно. Зокрема, детально розглянуто період автономізації кіносценарної форми, спричиненої інтенсивним її публікуванням і увагою до неї дослідників. Окреслено питання авторства перших кіносценаріїв: від анонімів чи власників кіноательє до відомих письменників.
Formation of ukrainian screenplay genre in the day os the silents.
Keywords: кіносценарій; жанрова автентичність; автор; читач