РОЗВИТОК ВОЛОНТЕРСТВА ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Карайон, Алла Петрівна (My University, 2023)
Об’єктом дослідження є волонтерство та взаємодопомога, що виникли у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну. Предметом дослідження є механізми і мотивації мобілізації до участі у волонтерстві та взаємодопомозі у перші тижні після повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Метою роботи є визначити чинники, що зумовили мобілізацію до участі у волонтерстві та взаємодопомозі у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну у 2022 році. В основному змісті виокремлено механізми виникнення колективної поведінки і суспільних рухів; узагальнено основні підходи до пояснення мобілізації до колективних дій і участі в суспільних рухах; проаналізовано передумови, що уможливили мобілізацію до участі у волонтерстві та взаємодопомозі у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну у 2022 році; виявлено форми і способи організації волонтерства і взаємодопомоги, що виникли у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну у 2022 році; систематизовано мотиви участі у волонтерстві і взаємодопомозі у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну у 2022 році. Теоретичною основою роботи є підхід методологічного індивідуалізму, що дає можливість розглядати суспільні явища з точки зору рішень індивідів, які беруть у них участь. Робота спирається на напрацювання теорії мобілізації ресурсів, що пропонує інтерпретаційну рамку для пояснення участі індивідів у колективних діях і суспільних рухах.
Keywords: волонтерство, передумови розвитку волонтерства, форми організації волонтерства, мотиви участі у волонтерстві.