ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ КРАЇНИ - Кукурудзяк, Анастасія; Байдюк, Микола (Зимові наукові читання — 2023, CXVІІІ Міжнародна науково-практична iнтернет-конференція. – м. Кропивницький, 2023)
Одним з головних факторів, що впливають на стан здоров'я населення, є спосіб життя. Здоровий спосіб життя (ЗПЖ) - це дії, спрямовані на запобі-гання захворювань, зміцнення всіх систем організму та поліп-шення загального самопочуття людини. Представники філософ-сько-соціологічного напряму розглядають здоровий спосіб життя як глобальну соціальну проблему, складову частину життя сус-пільства в цілому, хоча саме поняття «здорового способу життя» однозначно поки ще не визначено. За оцінками фахівців, здоров'я людей залежить на 50-55% саме від способу життя, на 20 % - від навколишнього середовища, на 18-20 % - від генетичної схиль-ності, і лише на 8-10 % - від охорони здоров'я [1].