Σπαθίον, μάχαιρα, παραμήριον: до проблеми болгарського озброєння в період повстання Фоми Слов'янина у Візантії - Калініченко, Віталій (Ужгород, Вид-во УжНУ «Говерла», 2016)
У статті на основі писемних, археологічних та іконографічних джерел автором аналізується озброєння війська дунайських болгар у період повстання Фоми Слов'янина в контексті військової справи Першої Болгарської держави та Візантії у першій чверті ІХ ст. Основну увагу приділено озброєнню ближнього бою, зокрема клинковій зброї. Автором простежено взаємозв'язки та взаємовпливи у мілітарній культурі дунайських болгар з іншими державними утвореннями того часу, зокрема з Хазарським каганатом, Візантією та Франкською імперією. In the article the author on the basis of written, archaeological and iconographic sources analyzed weapons of troops in the danubian bulgarians during the uprising of Thomas the Slav in the context of the military affairs of the First Bulgarian Empire and Byzantine Empire in the first quarter of the IX-th century. Emphasis is placed on arming the melee, including bladed weapons. The author traced the relationship and interaction of the danube bulgarians in a military culture with other nations at that time, in particular with the Khazar Khanate, Byzantium and the Frankish Empire.
Σπαθίον, μάχαιρα, παραμήριον: к проблеме болгарского вооружения в период восстания Фомы Славянина в Византии
Σπαθίον, μάχαιρα, παραμήριον: to the problem of bulgarian weapons during a period uprising Thomas the Slav in Byzantium
Keywords: Перша Болгарська держава; Візантія; Хазарський каганат; повстання; озброєння; мечі; шабля; наконечники стріл