Войцихова А.С. Країни Балтії на шляху до НАТО: міжнародно-правова складова проблеми - Войцихова, Аліна Сергіївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі проаналізовано міжнародно-правові, військово-політичні та економічні аспекти інтеграції Латвії, Литви й Естонії до НАТО, зокрема адаптацію їхніх правових систем і сектору безпеки до стандартів Альянсу. Досліджено геополітичні виклики, внутрішні реформи після здобуття незалежності, етапи вступу до НАТО та вплив членства на регіональну безпеку. Розглянуто роль Балтійських країн у контексті російсько-української війни, з акцентом на їхній внесок у зміцнення східного флангу НАТО. У висновках наголошено на значенні євроатлантичної інтеграції як стратегічного напряму їхньої зовнішньої політики.
Keywords: країни Балтії; НАТО; євроатлантична інтеграція; геополітичні зміни; трансформаційні процеси; безпека; реструктуризація