ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ ПЕРФЕКЦІОНІЗМУ В ОСІБ СТУДЕНТСЬКОГО ВІКУ - Барабащук, Ганна Володимирівна; Гуцуляк, Наталія Михайлівна; Москалюк, Анастасія Григорівна; Москалюк, Людмила Володимирівна (Журнал Центрально-українського державного університету імені Володимира Винниченка "Наукові записки., 2025)
Стаття присвячена розкриттю особливостей прояву перфекціонізму в осіб студентського віку, що є актуальною проблемою в рамках інтенсивного розвитку соціальної взаємодії та прагненні досягати успіху в сучасному суспільстві. У процесі теоретичного аналізу операціоналізовано поняття «перфекціонізм», виокремлено структуру, типи, наслідки перфекціонізму, а також визначено його конструктивні та деструктивні прояви у студентському віці. Конструктивний перфекціонізм, а саме наполегливість, здатність ставити складні завдання та підтримувати високий рівень мотивації, сприяє академічній успішності студентів. Тоді як, деструктивний перфекціонізм, виникаючи в умовах страху помилок і недосяжних цілей, зумовлює виникнення стресу й емоційного вигорання, зниження самовпевненості. Проведене емпіричне дослідження було спрямоване на виявлення домінуючих характеристик перфекціонізму серед осіб студентського віку з різною сиблінговою позицією. Доведено, що існують відмінності між групами студентів із сиблінговими позиціями «єдина дитина», «наймолодша дитина», «середуща дитина», «найстарша дитина» за показниками загальний рівень перфекціонізму, перфекціонізм, орієнтований на себе, прагнення до порядку, організованість.
Keywords: перфекціонізм, самовдосконалення, ідеал, стандарт, особи студентського віку, сиблінгова позиція.