Випаровування в природі - Дондюк, Олександр Дмитрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Досліджено фізичну сутність процесу випаровування як одного з ключових етапів гідрологічного циклу. Особлива увага приділена особливостям випаровування в умовах гірських ландшафтів, зокрема в Українських Карпатах та горах Старої Планини, а також з поверхні водних об’єктів — на прикладі Дністровського водосховища. У роботі розглянуто основні чинники, що впливають на інтенсивність випаровування, методи його вимірювання, проведено порівняльний аналіз випаровування з водної поверхні та прилеглих територій. Зроблено висновки про значення випаровування у формуванні водного балансу та його врахування при управлінні водними ресурсами.
Evaporation in nature
Keywords: випаровування; гідрологічний цикл; водний баланс; водосховище; методи вимірювання; Карпати; Дністровське водосховище