Міжнародний круїзний туризм: сучасний стан і перспективи розвитку. - Федорчук, Іванна Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Тема розвитку круїзного туризму як важливого напрямку створення та надання рекреаційно-туристичних послуг в сучасних умовах є актуальною та потребує всебічного вивчення. Це випливає з того, що даний напрямок туристичної діяльності в ХХІ столітті набув стрімко розвивається охоплюючи все більше коло споживачів та нові регіони світу. У запропонованій роботі проаналізовано сутність круїзного туризму та його роль в розвитку туристичної індустрії. Визначено особливості організації та проведення круїзних подорожей, їх класифікації та методології дослідження. Розкрито сучасний ста розвитку круїзного туризму в світі. Досліджено передумови розвитку та особливості організації круїзних подорожей в Середземноморському, Карибському, Південно-Східно Азійському та Північно-Європейському круїзних регіонах світу. На основі отриманих результатів визначено актуальні проблеми і перспективи розвитку круїзного туризму в світі та Україні.
Keywords: Туризм, круїзний туризм, круїзний лайнер, круїзний регіон, ринок круїзних туристичних послуг, чинники розвитку круїзного туризму