Поняття податково-правової території України - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2002)
Одним із сутністних елементів держави є її територія. Це зумовлено тим, що держава не може існувати поза територією як сферою здійснення своїх функцій. Податково-правовий простір держави також обмежений. В основі його границь лежать територіальні границі держави. Як переконує світовий досвід, територія держави співвідноситься з податково-правовим простором держави, як загальне з особливим, тобто визначальні характеристики другого детерміновані сутнісними рисами першого. Оскільки у науці фінансового права поняття податково-правового простору держави малодосліджене, а юридичне поняття правового простору держави значно більш вивчене, доцільно саме з його допомогою розкрити сутність поняття податково-правового простору держави.
Keywords: податково-правовий простір; територіальна власність; виключний суверенітет; податкова територія; безперервність і однорідність; цілісність правового простору; територіальна обмеженість; системно-структурний характер; зовнішня єдність