Вплив принципів належного врядування на діяльність консультативно-дорадчих органів (адміністративно-правовий аспект) … - Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Триваюча в Україні динамічна зміна адміністративно-правого регулювання у сфері публічно-правових відносин є однією із найбільших за своїм масштабом подій вітчизняної правничої науки. На сьогоднішній день сфери які змінюються під впливом сучасної доктрини адміністративного права торкаються усіх без винятку сфер суспільного життя. Особливо гостро це відчувається у період російсько-української війни де запит від суспільства щодо оперативного реагування на економічні, соціальні, безпекові, євроінтеграційні виклики зростає щодня. Забезпечення участі інституцій громадянського суспільства у вирішенні питань загальнодержавного та місцевого значення є одним із ключових маркерів змін у публічно-правових відносинах між індивідом та державою. З однієї сторони участь в управлінні державними справами є одним із людських прав яке закріплено на конституційному рівні. З іншої –динамічна трансформація адміністративно-правового статусу органів публічної влади не може відбуватись без залучення до процесів прийняття власних рішень громадськості. Вказані вище фактори у своєму часовому проміжку перетинаються та впливають на зміну взаємодії між окремою особою та конкретним органом публічної влади. В цьому контексті принципи належного врядування є основою для змін що відбуваються як безпосередньо у діяльності органів публічної влади так й змін, які розширюють наше уявлення про роль та місце утворених інституціями громадянського суспільства відповідних консультативних та дорадчих органів.
Keywords: консультативно-дорадчі органи; принципи належного врядування; Хартія місцевого самоврядування; громадська експертиза