Конституційний контроль відповідності основному закону обмежень прав людини під час карантину - Щербанюк, Оксана Володимирівна (Захист прав людини в умовах пандемії: Матеріали всеукр. наук.-практ. конф, 2020)
Зміст ліберальних прав і свобод найтісніше пов’язаний з принципом верховенства права, суттю якого насамперед є пріоритет прав і свобод людини і громадянина. В сфері прав людини діяльність Конституційного Суду полягає у визначенні правомірності втручання держави в приватну сферу людини. Саме за цим критерієм здійснюється перевірка нормативно-правових актів на предмет відповідності їх Конституції України та на предмет втручання держави в сферу свободи особи. При цьому критерієм правомірності є саме положення Конституції України, які повинні бути належно конкретизовані в законодавстві.
Keywords: конституційний контроль, права людини, карантин