ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ МОТИВАЦІЇ ДО ОБОРОНОЗДАТНОСТІ ДЕРЖАВИ - Галан, Ярослав Петрович (My University, 2023)
Як свідчать численні дослідження, у сучасному світі забезпечити обороноздатність держави можливо тільки у співпраці з різними галузями, в тому числі й фізичною культурою та спортом. Одним із важливих аспектів забезпечення надійного ступеня національної безпеки держави є її власні боєздатні збройні сили, до яких повинні належати особи, що мають відповідний рівень фізичної підготовки та здоров’я в цілому. Наразі у зв'язку з пандемією COVID-19 спостерігаємо недостатній рівень рухової активності, що становить серйозну проблему та загрозу для сучасного суспільства та його обороноздатності в майбутньому. Пошук і наукове обґрунтування педагогічних умов, а саме методів і засобів, спрямованих на забезпечення ефективного розвитку рухових якостей школярів, їхнього ставлення до фізичної культури й спорту вважаємо одними із найважливіших та найперспективніших завдань для вдосконалення системи обороноздатності України, адже саме від теперішнього покоління залежить майбутнє держави. Обороноздатність держави –це здатність до захисту в разі збройної агресії або збройного конфлікту, саме тому фізична культура і спорт відіграють визначальну роль у цьому процесі. Різні дослідження, що здійснювалися за останній час, вказують на те, що основа, яка впливає на обороноздатність країни та її захист, закладається ще в дитинстві. Актуальність зазначеної проблеми полягає у формуванні та виділенні основних педагогічних умов щодо популяризації фізичного виховання та спорту як засобів обороноздатності держави та захисту її суверенітету Педагогічні умови –категорія, що визначається як система певних форм, методів, засобів, матеріальних умов, реальних ситуацій, що об'єктивно склалися чи суб'єктивно створених, необхідних для досягнення конкретної педагогічної мети.Одним з універсальних та найбільш дієвих засобів обороноздатності вважаємо саме рухову активність, здоровий спосіб життя, фізичну культуру і спорт. Завдяки цьому ми маємо змогу виховати здорових, сильних, витривалих захисників. Від того, якою мірою відбудеться залучення школярів до рухової активності, здорового способу життя занять фізичною культурою і спортом, залежить рівень обороноздатності України в майбутньому.
Keywords: рухова активність; гіпокінезія; спорт; доровий спосіб життя; фізична культура; обороноздатність держави