Використання казки як засобу розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку із ЗНМ ІІІ рівня - Павлюк, Анастасія Василівна (ернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі теоретично обґрунтовано та емпірично перевірено ефективність системи логопедичної роботи з розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвиненням мовлення ІІІ рівня (ЗНМ ІІІ р.) на основі цілеспрямованого використання казки матеріалу. Уточнено зміст ключових понять («загальне недорозвинення мовлення», «лексико-семантичний розвиток», «зв’язне діалогічне та монологічне мовлення»), узагальнено типові порушення мовленнєвого розвитку при ЗНМ ІІІ р. та визначено психолого-педагогічні передумови залучення казки як корекційно-розвивального ресурсу. Емпіричне дослідження охопило 20 дітей старшого дошкільного віку, розподілених на експериментальну та контрольну групи. На констатувальному етапі діагностовано низькі показники зв’язності, лексико- семантичної повноти, словотворчої активності, уміння добирати синоніми та антоніми. На формувальному етапі впроваджено програмно-методичну систему логопедичної роботи з використанням казкового матеріалу, що включала спеціально підібрані художні тексти, мовленнєві вправи, сюжетні завдання, діалогічні та творчі форми роботи. Результати контрольного етапу засвідчили суттєві позитивні зміни в експериментальній групі порівняно з контрольною: збільшення частки середнього рівня зв’язного діалогічного й монологічного мовлення, зростання словотворчої активності, покращення навичок добору синонімів та антонімів, підвищення смислової цілісності й самостійності висловлювання. Використання казкового матеріалу доведено як ефективний засіб розвитку мовлення дітей із ЗНМ ІІІ рівня.
Keywords: логопедична робота; зв’язне мовлення; лексико- семантичні уміння; мовленнєвий розвиток; казковий матеріал; старший дошкільний вік; загальне недорозвинення мовлення