Правове регулювання процедури усиновлення в Україні - Татулич, Ірина Юріївна (Legal science and education in Ukraine and EU countries: a paradigm shift : Collective monograph, 2021)
Статтю присвячено аналізу однієї із справ окремого провадження – усиновлення. Досліджено процесуальний порядок розгляду судом справ про усиновлення. Проаналізовано проект Закону стосовно новел щодо процедури усиновлення дітей. Висвітлено колізійні питання чинного процесуального законодавства, яким врегульовано порядок усиновлення дітей. Автором розглянуто позиції науковців та практиків щодо правової природи справ про усиновлення. Зроблено висновок щодо доцільності розширення кола суб'єктів, уповноважених брати участь при розгляді даних справ, доповнивши їх таким учасником як прокурор, що в свою чергу, сприятиме ефективному судочинству, справедливому судовому захисту прав, свобод та інтересів особи, ухваленню законного та обґрунтованого рішення. Сформульовано висновки та пропозиції, спрямовані на вдосконалення процесуального порядку розгляду та вирішення справ про усиновлення.