Патріотичне виховання учнів початкових класів засобами творчості українських дитячих письменників - Голіней, Христина Василівна (My University, 2024)
У науковому дослідженні порушується актуальна проблема патріотичного виховання дітей молодшого шкільного віку засобами творчості українських дитячих письменників. Аналіз змісту засвідчує, що у вступі переконливо висвітлено актуальність дослідження, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження; розкрито теоретичне і практичне значення одержаних результатів. У першому розділі ґрунтовно проаналізовано теоретичні засади проблеми патріотичного виховання як важливого напрямку національного виховання; розкрито погляди вчених на сутність і завдання патріотичного виховання дітей молодшого шкільного віку та його актуальність на сучасному етапі державотворення. У другому розділі проаналізовано особливості патріотичного виховання учнів початкових класів засобами творчості українських дитячих письменників, зокрема, охарактеризовано основні форми й методи та запропоновано методичні рекомендації до застосування творчості українських дитячих письменників у патріотичному вихованні молодших школярів. Дослідження дозволяє зробити висновки, що доцільність і актуальність теми сумнівів не викликає, оскільки національнопатріотичне виховання сучасної молоді як у родині, суспільному оточенні, так і в навчально-виховному процесі загальноосвітнього закладу належить до надважливих завдань педагогічної теорії та практики.
Keywords: патріотизм, патріотичне виховання, національне виховання, мовно-літературна галузь, дитяча література, письменник, творчість дитячих письменників, літературна гра.