Феноменологічний підхід до розв’язання біоетичних проблем у міждисциплінарному контексті - Петращук, Мирослава (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційне дослідження присвячене розгляду феноменологічного підходу в біоетиці. Досліджується потенціал феноменології як методологічної та концептуальної основи для осмислення та вирішення етичних проблем у медицині та охороні здоров’я. У роботі розглянуто такі ключові теми, як тілесність, що розглядається не тільки і не стільки як біологічна даність, а як первинний спосіб буття–у–світі, здоров’я, хвороба, нездужання як різні модуси переживання власного тіла та світу; моторошний досвід як феномен втрати звичного відчуття приналежності до світу; біль та страждання як фундаментальні аспекти людської екзистенції, зокрема. Здійснено феноменологічний аналіз ціннісно–світоглядних та етичних дилем, пов’язаних з початком та кінцем життя, зокрема таких дискусійних медичних втручань, як евтаназія та аборт. Окремо розглянуто етичні аспекти трансплантації органів як складного процесу, що провокує складні питання ідентичності, цілісності тіла та ставлення до смерті. Обґрунтовано значення феноменологічного підходу як інструменту гуманізації медицини, зокрема як способу подолання герменевтичної несправедливості.
Keywords: діалогічно-комунікативна функція філософії; відчуття безпеки; морально належне; етичний вимір евтаназії та аборту; етика; біоетика; світоглядно-ціннісна структура життя; досвід; міждисциплінарний потенціал феноменології у науці; ідентичність; тілесність (тіло); екзистенційна спрямованість до смерті; життєвий наратив; методологія