Стильові особливості еклектики в архітектурі України ХІХ століття - Гордей, Анастасія Богданівна (My University, 2024)
У науковій роботі досліджено стильові особливості еклектики в архітектурі України ХІХ століття, зокрема її формування під впливом європейських архітектурних шкіл та соціально-економічних процесів того часу. Проаналізовано історичний контекст розвитку еклектики, визначено її ключові риси та взаємодію з іншими архітектурними стилями. Особливу увагу приділено еклектичним архітектурним ансамблям Чернівців, зокрема Резиденції митрополитів Буковини та Далмації, як видатному прикладу цього стилю. Досліджено також сучасний вплив еклектики на архітектуру і дизайн інтер’єру, представлено практичну частину роботи, яка ілюструє застосування еклектичних мотивів у декоративно-прикладному мистецтві. Робота має значення для вивчення історії української архітектури та її адаптації до сучасних умов.