«Ім’я в науці. професор Іларіон Слинько»: від концепції монографії до видання - Кульбабська, Олена Валентинівна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022)
Монографічна науково-довідкова праця – «Ім’я в науці. Професор Іларіон Слинько» – побачила світ 2019 р. (до 25-річчя від дня вічного спочинку науковця). Паралельно з її друком стартувала серія видань «Історіографія мовознавчої науки в Чернівецькому університеті». Мета книги про знаного в Україні дослідника історичного синтаксису – вияскравити основні грані його наукової та науково-методичної діяльності, повернути до наукового обігу плідні ідеї та концепції Іларіона Іларіоновича. Під ошатною обкладинкою зібрано різночасові статті Іларіона Іларіоновича, раніше не відомі або мало відомі науковій громадськості архівні матеріали, спогади онука й учнів про свого Навчителя, вітальні адреси. Це дало змогу в єдиному філологічному освітленні виявити творчу неординарність професора Слинька, оприявнити Я-науковця, довести актуальність його праць та ідей в українській лінгвістиці.
Keywords: Чернівецький університет, кафедра української мови, синтаксична наукова школа, І. І. Слинько, історичний синтаксис української мови, "Ім’я в науці. Професор Іларіон Слинько", монографічне науково-довідкове видання, Олена Кульбабська, Наталія Шатілова