Становлення та розвиток трудового права як прояв єдності приватних і публічних начал - Hetmanseva, Nina (Науково-практичний журнал «Теорія і практика інтелектуальної власності», 2018)
Стаття присвячена історичному екскурсу становлення та розвитку трудового права як самостійної галузі права. Зауважується, що трудове право як галузь права є проявом єдності приватних і публічних начал. Акцентується увага, що виникнення трудового права з його центральним інститутом «трудовий договір» пов’язане з обґрун- туванням праці як особливого об’єкта правового регулювання, що не вписується в межі цивільно-правової конструкції найму праці, бо відрізняється від будь-якого об’єкта цивільних прав.
Keywords: приватне право; цивільне право; публічне право; трудовий договір; трудові відносини; державне регулювання; договірне регулювання; держава; метод трудового права