Нематеріальні активи як елементи майнового комплексу підприємства. - Гнатюк, Тетяна Миколаївна (ПВНЗ Університет Короля Данила, 2018)
Мета. Метою дослідження є нормативно-правовий аналіз нематеріальних активів як елементів майнового комплексу підприємства. Зокрема, враховуючи те, що у законодавстві немає чіткого формулювання нематеріальних активів та їх видів, це тягне за собою аналіз нормативно-правових актів та їх вдосконалення у сфері майнового комплексу підприємства. Методика. Методика включає детальний аналіз та узагальнення наявного матеріалу, як нормативного так і наукового у даній проблематиці, на основі чого характеризуються нові концепції, теорії та практики питання нематеріальних активів як елементів майнового комплексу підприємства. Результат. Аналізуючи сутність та особливості нематеріальних активів як елементів немайнового комплексу підприємства, маємо на меті ввести основні концепції теорії, які розкриватимуть та даватимуть можливість правильно характеризувати майновий комплекс підприємства та нематеріальні активи як його повноцінну частину. Наукова новизна. У статті зроблено класифікацію нематеріальних активів на чотири групи і здійснений аналіз кожної із них як елемента майнового комплексу підприємства, також належно висвітлили питання аналізу нематеріальних активів та виявили юридичну сутність нематеріальних активів підприємства. Практична значимість. Результати проведеного дослідження можуть бути корисні керівникам, спеціалістам підприємств, вищих юридичних закладів, студентам юридичних спеціальностей.
Keywords: майновий комплекс підприємства; нематеріальні активи; право інтелектуальної власності; гудвіл