Теоретико-методологічні основи адаптивних стратегій збереження біорізноманіття та підтримання екосистемних послуг в агроландшафтах - Zhuk, Alina (My University, 2024)
Дисертаційна робота пропонує авторський концептуально-методологічний інтегративний підхід до системних досліджень для вирішення проблем збереження біорізноманіття та підтримання екосистемних послуг в довгостроковій перспективі із використанням сукупності прийомів, засобів і методів супутникових, польових, лабораторних і соціоекологічних досліджень на ландшафтному рівні. На прикладі гірської, передгірської та рівнинної модельних територій проаналізовано особливості формування агроландшафтів, кількісно оцінено композиційну і конфігураційну гетерогенність, динамічну організацію, продемонстровано вплив різних форм землекористування на біорізноманіття та окремі аспекти реалізації екосистемних послуг в агроландшафтах. Отримано кількісні показники для компонентів вуглецевого балансу у лісових екосистемах на рівні ландшафтів. Уперше оцінено масштаби зимових втрат бджолиних колоній в Україні в рамках міжнародного моніторингу COLOSS, виокремлено основні фактори ризику, розкрито ключову роль A. mellifera як мобільного агента комплексу екосистемних послуг. З’ясовано відмінності фізико-хімічних показників якості поліфлорного меду, зібраного в гірських, передгірських та рівнинних агроландшафтах. Проаналізовано та структуровано регіональну мережу стейкхолдерів екосистемних послуг лісових та агроекосистем, показано їх можливий вплив на успішність реалізації екосистемних послуг. Розвинуто практику партисипативних досліджень для невиснажливого природокористування. Досліджено передумови впровадження адаптивних стратегій збереження біорізноманіття й підтримання екосистемних послуг і надано рекомендації щодо компенсації дефіциту диких запилювачів, корекції зимових втрат бджолиних колоній та визначено ареали перспективної реставрації багатофункціональної агролісомеліоративної мережі.
Keywords: біорізноманіття; екосистемні послуги; агроландшафти; оптимізація; Apis mellifera; вуглецевий баланс; партисипативне управління