Механізми: аналіз та дослідження - Житарюк, Віктор Григорович; Мотрич, Артем Володимирович (My University, 2021)
Навчальний посібник охоплює матеріал з теорії механізмів, кінематичні схеми деяких механізмів поліграфії та приладів, і лабораторний практикум за відповідними темами робіт. Частина перша знайомить зі змістом теорії механізмів. Тут вводяться поняття структури механізмів, ланок та кінематичних пар, наводяться умовні позначення відповідно до стандартів. Мета даної теми – навчити студентів читати та складати кінематичні схеми, по-перше, по друге – ознайомити наочно з конструкціями та принципом роботи діючих механізмів. Кількість лабораторних робіт – 2. У другій частині розглянута кінематика механізмів. Аналізу підлягають діючі моделі зубчатих та кулачкових механізмів. Відповідно до моделей необхідно побудувати кінематичні схеми, які надалі використовуються для аналітичних досліджень. Практичні дослідження зубчатих механізмів полягають у встановленні передаточних відношень рядових та планетарних механізмів. Кулачкові механізми досліджуються методом кінематичних діаграм для знаходження функції перетворення руху та для проектування робочих профілів кулачків. Кількість лабораторних робіт – 2. У третій частині наводяться кінематичні схеми механізмів поліграфії та приладів. Задача досліджень – кінематичний аналіз цих схем: виявлення ланок, їх ідентифікація на активні та пасивні; ідентифікація кінематичних пар, встановлення класу пар; розрахунок ступеню рухомості механізму, тощо. Ця робота складає зміст залікової роботи № 5 з лабораторного практикуму.
Keywords: механізми; структура; кінематичні схеми; кінематичні дослідження; механізми поліграфії та приладів