Гідрологічний режим та зміни гідромережі р. Ільця - Царик, Назар Назарович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
В даній роботі представлено аналіз факторів руслоформування в басейні р. Ільця (басейн Чорного Черемошу) та результати дослідження гідрологічного режиму і руслових процесів на головній річці. Аналіз вертикальних деформацій русел рік досліджуваного басейну базувався на основі даних спостережень гідрологічних постів, проте кількість останніх не достатня для їх об’єктивної характеристики. При цьому використано гідрологічні методики аналізу кривих Q=f(H), графіки зміни рівнів води багаторічних середніх, мінімальних та максимальних витрат та інші. Отриманий результат за всіма методиками показав, що для посту на річці Ільця вертикальні деформацій мають однонаправлений характер і проявляються в інтенсивному врізанні русла на ділянці поста. Також для пункту спостережень на р. Ільця виявлені періодичні різнонаправлені вертикальні деформації, пов’язані із природними циклами ерозійноакумулятивних процесів. Вертикальні деформації на малих річках мають незначну інтенсивність і більше пов’язані із грядовим рухом наносів.
Hydrological regime and changes of the hydrological network of the Iltsya River
Keywords: руслові процеси; гідрологічний режим; вертикальні деформації; горизонтальні деформації; врізання русла