Кримінально-правові підстави реалізації права на необхідну оборону - Vakaryuk, Lyudmyla; Гусар, Леся (Чернівці: Рута, 2014)
Підставою практичної реалізації громадянином належного йому права на оборону є суспільно-небезпечне зазіхання, що відбувається лише у формі дії. При цьому ступінь суспільної небезтурботності діяння того, хто зазіхає, не суть важливо з погляду можливості використання сили тим, хто обороняється, характер якої не може бути залежним і від особливостей суб'єкта зазіхання.
Keywords: необхідна оборона; умови правомірності; підстава посягання; напад; захист