Фантастична повість Ніла Геймана “Кораліна” як ресурс для розвитку культурної компетентності на уроках англійської мови в середній школі - Гургіш, Артем Вячеславович (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота спрямована на визначення і контекстуалізацію поняття культурної компетентності, виявлення її чинників, структурних компонентів, що оприявнюються у процесі читання на уроках англомовної літератури в середній школі. За результатами аналізу наукової літератури та пробного навчання було зроблено висновки про позитивний ефект розвитку культурної компетентності на рівень мотивації, залученості, посилення інтересу учнів до навчання іноземної мови і культури країни, мова якої вивчається. Досліджено використання фантастичної повісті Ніла Геймана “Кораліна” для розвитку культурної компетентності на уроках англійської мови та англомовної літератури (у межах курсу “Американська література”) в 11-х класах. Розвідка проводилась з експериментальною групою (11 клас Чернівецького ліцею №9, 2023 року) та контрольною групою (11 клас Чернівецького ліцею №9, 2024 року). Зроблено висновок про креативний потенціал фантастичної літератури, що розвиває творчу уяву школярів і є ресурсом для розширення культурної компетентності. На основі культурно-історичної та мультикультурної літературознавчої методології розроблено нові методи навчання, що варто використовувати на роках зарубіжної літератури з метою розвитку культурного інтелекту школярів. Результати дослідження продемонстрували підвищення рівня культурної компетентності учнів середньої школи, особливо тих її складових, що є суголосними з морально-етичними темами “Кораліни”.
Keywords: культурна компетентність, культурний інтелект, методика викладання зарубіжної літератури у середній школі, англомовна література, Ніл Гейман, “Кораліна”