НЕРУДНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЇХ ГЕНЕЗИС - Савка, Андрій (My University, 2025)
Нерудні корисні копалини Чернівецької області та їх генезис: кваліфікаційна ро-бота. Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025. 50 с. У дослідженні здійснено аналіз і оцінку нерудних корисних копалин Чернівецької області та їхнього походження. Розкрито загальні уявлення про ко-рисні копалини, їхню класифікацію, процеси формування, методи видобутку та вплив на навколишнє середовище. Окреслено роль нерудної сировини в забезпе-ченні господарських потреб. Зокрема, такі копалини є базою для виготовлення будівельних матеріалів, виробництва палива й енергії, що сприяє розвитку про-мисловості, енергетики, будівництва та інших сфер економіки. Необхідність дос-лідження нерудних корисних копалин у межах Чернівецької області зумовлена значним потенціалом нерудної сировини, також вивчення розміщення, обсягів та якості цих ресурсів дозволяє здійснювати їх раціональне використання; залучати інвестиції, сприяти розвитку інфраструктури регіону; оцінити екологічні ризики, пов’язані з видобутком копалин, і розробити заходи для мінімізації негативного впливу на довкілля; формувати знання про геологічну будову регіону, його істо-ричний розвиток, а також для підготовки фахівців у галузі геології, екології та географії
Keywords: нерудні корисні копалини, видобуток корисних копалин, Чернівецька область, осадові породи.