АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ: ЗАГАЛЬНІ НАРИСИ - Krainii, Pavlo; Toronchuk, Ivan (My University, 2025)
фази» російсько-української війни у лютому 2024 році змусило захід- ноєвропейські та продемократичні країни відреагувати на зростання ймовір- ності початку глобального військового конфлікту у найближчі роки. Приклад України, як держави що у XXI столітті впродовж тривалого часу протистоїть російській федерації у різних площинах сучасної війни може бути використана як зразкова модель задля розуміння того яким чином під час війни, забезпечити належний рівень організаційного та правового забезпечення життєдіяльності держави. Не дивлячись на те що європейський континент вперше після завер- шення Другої світової війни намагається зрозуміти як пристосувати публічне право та нормативні положення документів Європейського Союзу до вищезга- дуваного цивілізаційного виклику, поки що такі спроби є мало ефективними. Тим більше що війна в Україні загострила питання про те яким чином еволюці- онуватиме право під час дії правового режиму воєнного стану позаяк основопо- ложні європейські документи на кшталт Європейської конвенції з прав людини та Додаткових протоколів які вплинули на формування національних правових систем європейських країн приймались як відповідь на переосмислення резуль- татів війни що завершилась у 1945 році. Сьогодні вони потребують перегляду та вдосконалення. Близький Схід в усьому своєму різноманітті впродовж усього XX століття був та залишається однією із найгарячіших точок де спалахують локальні чи регіональні військові конфлікти та війни. Однією з країн яка із самого початку своєї незалежності перебуває ледь не щоденно під дією воєнного стану є Ізраїль. Досвід формування її власної правової системи, публічного права, публічного управління попри історичні особливості може бути використаний як Україною, так й низкою європейських країн як іще одна модель що дає змогу не лише впродовж тривалого часу існувати серед країн що її намагаються знищити, але й сформувати відповідну правову систему яка оптимізована під реагування на ледь не щоденні виклики які загрожують її суверенітету та незалежності
Keywords: права людини; публічне право; адміністративне право; адміністративно-правовий статус; Держава Ізраїль