Просторово-часові зміни радіоактивного забруднення карстових ландшафтів - ПРОСКУРНЯК, Мирослав Михайлович (Київ, 2024)
Карстові ландшафти (КЛ) своєрідні за просторовою будовою, динамічні за функціонуванням, інтразональні за поширенням, з специфічним pH режимом міграції та накопичення природних і техногенних хімічних елементів. З огляду на їх особливу структурну організацію, різноманітні забруднення тут можуть накопичуватись у значних кількостях і зберігатись тривалий час (Проскурняк М, Андрейчук В, 1999; Проскурняк М, 2007, 2015, 2018, 2024). У даному повідомленні основна увага зосереджена на результаті впливу генетико-морфологічної структури КЛ на мозаїку забруднення їх радіонуклідами та динаміку самоочищення, на прикладі дослідного полігону – Прут-Дністерського межиріччя (сс. Киселів – Борівці)
Keywords: карстові ландшафти, техногенні радіонукліди