Концепція е-нотаріату в правовій системі України: перспективи та ризики - Vdovichena, Lidiia (Ерліхівський журнал, 2024)
У статті проведено дослідження концепції «Е-нотаріату» як з позитивної сторони, так і вра хування ризиків, які виникають у зв’язку з її реалізацією. Встановлено, що запровадження електронного нотаріату поєднує традиційні нотаріальні функції із сучасними технологіями. Тому впровадження циф рових технологій у нотаріальну систему держави носить двосторонній аспект: повноваження нотаріуса та технології нотаріальної діяльності. Традиційно в законодавстві визначено, що «нотаріус» – це упов новажена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність. Водночас сьогодення демон струє, що, для прикладу, електронний цифровий підпис та електронна система обміну інформацією – це досить поширені засоби, що показують застосування цифрових технологій у нотаріаті, і тим самим, формуючи елементи концепції Е-нотаріату. Визначено, що законодавство України встановлює основи використання цифрових технологій у нота ріальній діяльності з метою поліпшення ефективності, доступності та безпеки вчинення нотаріальних дій. Основна мета такого правового підходу до Е-нотаріату – використовувати сучасні електронні засоби та цифрові інструменти для спрощення та автоматизації процесів, пов’язаних з нотаріальною діяльністю. До основних переваг концепції «Е-нотаріату» віднесено можливість мінімізувати як часові ресурси, так і фінансові витрати, як на індивідуальному, так і на публічно-інституційному рівні – економічний контекст цифровізації досить зрозумілий зі сторони як державних інституцій, так і споживача публічних послуг – надання та отримання якісних послуг з мінімальними витратами. Досліджено, що концепція «Е-нотаріату» передбачає, що особа, яка здійснює діяльність у сфері електронного нотаріату, володіє спеціалізованими навичками в галузі права та комп’ютерних техноло гій; передбачає адаптацію використання нотаріусами електронних сервісів у кіберпросторі або в режимі онлайн під час виконання своїх обов’язків та повноважень; для підвищення компетентності нотаріусів у сфері інформаційних технологій необхідно мати відповідний регламент-стандарт, який буде узгодже ний на належному урядовому рівні. Обґрунтовано, що впровадження концепції Е-нотаріату є не лише загальною потребою для людей, які вступають у відносини, пов’язані зі здійсненням нотаріальних дій, а і захистом нотаріусів та зміцнен ням обороноздатності і безпеки держави. Тому варто враховувати і ризики, пов’язані з впровадженням системи Е-нотаріату, зокрема: існування інформаційних загроз, як внутрішніх, так і зовнішніх (наприклад, кібератаки, несанкціоноване проникнення); необізнаність споживачів нотаріальних послуг у цій сфері, тому і доволі часто ставиться під сумнів дійсність акта, вчиненого у системі Е-нотаріату; можливість роз голошення конфіденційних даних, отриманих у результаті здійснення нотаріальної діяльності. Концепція «Е-нотаріату» – це не просто оцифрування обов’язків нотаріуса, це – додавання цінності електронним нотаріальним документам.
Keywords: нотаріус; нотаріат; електронний нотаріат; кібернотаріат; Е-нотаріат; цифровізація нотаріату