АКТУАЛІЗОВАНИЙ АНТРОПОНІМІКОН ДАВНЬОГРЕЦЬКИХ РОМАНІВ І-ІІІ ст. н.е. - Chakal (Makar), Inesa (Чернівецький національний університет, 2015)
The article is devoted to the word-formation, etymologic and semantic analysis of dominant proper names in the ancient greek novels of I-III century (Xenophon of Ephesus, Chariton, Achilles Tatius, Longus and Heliodorus). The research showed that 45 selected anthroponyms it is possible to distribute on 16 lexical-semantic groups according to their meaning; 19 proper names have a compound structure and formed after six word-formation models. Статтю присвячено словотвірному, етимологічному та семантичному аналізу домінантних власних імен у давньогрецьких романах І-ІІІ ст. н.е. (Ксенофонта з Ефесу, Харитона, Ахілла Татія, Лонга та Геліодора). Проведене дослідження показало, що виокремлені 45 антропонімів за семантикою можна розподілити на 16 лексико-семантичних груп; 19 власних імен мають складну структуру та утворені за шістьма словотвірними моделями.
Keywords: антропонім; актуалізований антропонімікон; лексико-семантична група; словотвірна модель; давньогрецький роман; ancient greek novel; anthroponym