Проблема художнього осмислення образів Великих Українців у романному дискурсі Володимира Яворівського у контексті вивчення творів письменника на уроках позакласного читання - Михайлюк, Аліна Віталіївна (My University, 2022)
Робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків та списку використаної літератури. У першому розділі досліджено життєво-творчий шлях В. Яворівського. Зокрема, проаналізовано біографічні та літературно-критичні матеріали, які стосуються постаті письменника. Загалом творчість В. Яворівського потребує детальнішого аналізу, адже наявні публікації не дають змоги цілком осягнути творчий феномен письменника. У другому розділі висвітлено інтерпретацію образу Катерини Білокур у художньо-біографічному романі «Автопортрет з уяви». Уважне прочитання й аналіз тексту дозволяє зробити висновок, що автор по-іншому підійшов до створення образу художниці, зосередивши більшу увагу на внутрішньому світі героїні. У третьому розділі проаналізовано роман «У мене вечеряв Ісус», виявлено його місце у сучасному літературному дискурсі, висвітлено інтерпретацію образу княгині Ольги. Автор намагається осмислити та описати життя Ольги від народження до хрещення, у той час, коли істориків цікавить час правління княгині на престолі та деякі моменти за часів князювання Святослава Хороброго. У четвертому розділі розкрито образ гетьмана Івана Мазепи у романі «Іван Окаянний». В. Яворівський зобразив гетьмана Війська Запорозького у динаміці розвитку, що дало змогу реципієнту самостійно визначити коло моральних принципів, якими керувався Іван Мазепа. Автор занурює історичні факти у художню площину, домислюючи тільки певні епізоди для детальнішого розкриття внутрішнього світу героїв роману. У останньому розділі визначено місце проаналізованих романів у системі позакласного читання, запропоновано розгорнуті плани-конспекти уроків, де використано різні методи та прийоми роботи з романами В. Яворівського про Великих українців.
The problem of artistic understanding of the images of the Great Ukrainians in the novelistic discourse of Volodymyr Yavorivskyi in the context of studying the writer's works in extracurricular reading classes
Keywords: роман; історична проза; інтерпретація; художні образи; стильова манера; позакласне читання