Проблеми та чинники формування привабливого інвестиційного клімату України - Гаватюк, Людмила Станіславівна; Стахова, Наталія Петрівна (My University, 2022)
Інвестиційна привабливість кожної країни є тим індикатором, який означає успіх економічної політики на макро-, і мікрорівнях. Як сукупний показник він зазнає впливу факторів прямої і опосередкованої дії. Окрім того, характерною ознакою інвестиційної привабливості є тривалість формування злагодженої політики державних інституцій і приватних структур за умови відсутності зовнішніх негативних чинників впливу. В той же час достатньо одного фактору, навіть короткотривалого, щоб кардинально знизити привабливість країни для інвесторів. Економіка Україна уражена глибокими деструкціями, подолання яких неможливе без сучасного і сприятливого інвестиційного клімату. Події останніх років значно вплинули на економічну систему країни. Конфлікт на Сході України, анексія Криму, політична та економічна нестабільність призвели до зменшення іноземних інвестицій, зокрема іноземні інвестори стикаються з невизначеністю щодо того, наскільки їхні інвестиції в Україну охороняються в час збройного конфлікту й військової окупації. Сьогодні Україна не може досягти економічного розвитку за рахунок власних фінансових ресурсів і потребує залучення іноземних коштів. Тому питання залучення іноземних інвестицій і створення сприятливого інвестиційного клімату є найбільш актуальним. У статті розглядаються проблеми та чинники формування в Україні політичних, правових, економічних, соціальних та інших умов, за яких її інвестиційний ринок набуде привабливого характеру.
Keywords: Інвестиційна привабливість, інвестиційний імідж, інвестиційна діяльність, іноземні інвестиції, фактори інвестиційної привабливості країни, метод SWOT-аналіз.