Єврейське питання у концепції соціалістичного сіонізму Мозеса Гесса - Безаров, Олександр Троянович (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2023)
Досліджено ідеї розв’язання єврейського питання в країнах Європи у концепції відомого німецького соціаліста ХIХ ст. Мозеса Гесса, котрий вважав, що політика емансипації єврейського народу в західноєвропейських державах загрожувала євреям асиміляцією та антисемітизмом. На думку М. Гесса, на Сході Європи вищезазначені явища не набули характеру відвертого протистояння між євреями та неєвреями в силу слабо розвиненого національного чинника та помітного впливу традицій. Власне остання обставина надихнула Гесса в його концепції соціалістичного сіонізму. Релігійна ідея колективного безсмертя єврейського народу незабаром повинна втілитися у «земному Єрусалимі», тобто в єврейській державності на теренах Палестини. Однак майбутня єврейська республіка, згідно із задумами М. Гесса, неодмінно буде соціалістичною, адже традиційне суспільство євреїв, особливо у Східній Європі, було соціалістичним, тобто колективістським. М. Гесс був одним із перших західноєвропейських мислителів, які попереджали про небезпеку антисемітизму в країнах Західної Європи у другій половині ХIХ століття. У контексті революційних процесів у розвитку єврейського суспільства Східної Європи на початку ХХ ст., доктрина соціалістичного сіонізму М. Гесса виявилася справжнім пророцтвом, а створення єврейської держави у середині того ж століття було закономірним результатом складного процесу національного відродження єврейського народу.
Keywords: Мозес Гесс, єврейське питання, соціалізм, сіонізм, криза ідентичності євреїв