ПСИХІЧНИЙ ЗАХИСТ І КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ ЯК СКЛАДОВІ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - Чаплак, Ян; Андрєєва, Ярослава; Чуйко, Галина (Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2020)
Стаття пов’язана з теоретичним аналізом розуміння феноменів психічних захисних механізмів та копінгів у психології, їх значення для особистості. Зазначено, що проблема не є новою, проте величезна кількість її наукових досліджень свідчить як про її важливість, так і про її остаточну невирішеність.Узагальнено розуміння психічного захисту та копінгу. Констатується, що ми акцентували увагу на тому, що є спільним для психічних захистів і копінгів: 1) вони допомага-ють адаптуватися до проблемної ситуації та зберегти психічне благополуччя особистості; 2) можуть мати складну стру-ктуру, що формує стилі та стратегії як системи поєднання взаємопов’язаних механізмів захисту чи копінгу. Робиться висновок, що копінги та механізми психічного захисту є спорідненими психічними феноменами і поєднують-ся у певну системну цілісність, виконуючи функцію соціально-психологічної адаптації особистості, кожний –власти-вим йому способом
Keywords: психічний захист, психічні захисні механізми, копінг-стратегії, соціально-психологічна адаптація, внутрішня саморегуляція, викривлення інформації.