Кримінологічна характеристика кіберзлочинності - Prodan, Tetyana (Юридичний науковий електронний журнал, 2023)
У статті автором проаналізовано кримінологічну характеристику кіберзлочинності. Кіберзлочинці мають доступ до значної кількості можливостей, і тенденція до збільшення кількості кіберзлочинів представляє загрозу не лише для розвитку інформаційного суспільства, але й для національної та міжнародної безпеки загалом. Досліджено політико-правові, організаційно-управлінські та культурно-психологічні криміногенні фактори кіберзлочинності. Встановлено, що детермінаційний комплекс обумовлений роллю кіберпростору як середовища формування особистості кіберзлочинця. Визначено, що в переважній більшості кіберзлочинцями є працездатні особи, але такі, що не працюють та не навчаються, неодружені, віком від 18 до 28 років. Зазначено, що у структурі морально-психологічних властивостей кіберзлочинців переважають: порушення емоційно-вольової сфери, авантюризм, правовий нігілізм та корисливість. Проаналізовано якісні та кількісні показники даного виду злочинності. Аргументується, що спостерігається швидкий темп зростання кіберзлочинності за період 2020-2022 років (+36,7% станом на 2022 рік). Визначено, що даний вид злочинності характеризується високим рівнем латентності. На латентність даного негативного явища вказують такі чинники як: негативна поведінка жертв кіберзлочинів або очевидців кримінально протиправних діянь; недоліки в роботі правоохоронних органів щодо реагування на звернення та повідомлення про кіберзлочини; високотехнологічність вчинення кіберзлочинів, що перебуває на межі різних сфер життєдіяльності. Встановлено, що спостерігається негативна тенденція – як збільшення кількості кримінально протиправних діянь у структурі кіберзлочинності, передбачених ст. 361-1 та ст. 362 КК України, так і збільшення питомої ваги даного виду злочинності у загальній структурі всієї злочинності. Зроблено висновок, про те, що розвиток кібербезпеки є надзвичайно важливим для України стосовно вироблення шляхів протидії кіберзлочинності. Взаємодія між всіма державними органами та громадськими організаціями у даній сфері, а також здійснюване належне кримінологічне дослідження сприятиме ефективному подоланню латентності та зниженню рівня кримінально протиправних посягань у даній сфері.
Criminological characteristics of cybercrime
Keywords: кримінологія; кіберзлочинність; протидія злочинності; кримінологічна характеристика