МОДЕЛЮВАННЯ ДВОСЕКТОРНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЕКОНОМІКИ З УРАХУВАННЯМ СПЕЦИФІКИ ПОВЕДІНКОВИХ ФУНКЦІЙ У ВИРОБНИЦТВІ ТА СПОЖИВАННІ - Hryhorkiv, Mariia; Григорків, Василь Степанович (ДВНЗ «УжНУ», 2022)
Розкрито актуальність проблем екологізації виробництва, споживання та економіки у цілому. Обґрунтовано необхідність системного дослідження цих проблем з метою розробки сценаріїв становлення та розвитку екологічно та соціально збалансованої економіки. Запропоновано динамічну модель двосекторної екологічної економіки, у якій один сектор займається виробництвом основної агрегованої продукції, а інший – утилізацією продуктів забруднення, створених у виробництві кожного із секторів, а також під час споживання основної продукції. У теоретичному плані модель може служити для якісного аналізу концептуальних і методологічних підходів до формалізації динамічних систем, а також принципів їх моделювання, а у прикладному – вона призначена для дослідження у режимі комп’ютерної імітації траєкторій еколого-економічної динаміки та підтримки процесів прийняття управлінських рішень в економіці. Експериментальні дослідження з моделлю та її модифікаціями, крім аналізу особливостей поведінки еколого-економічних систем, дозволяють також вдосконалити специфікацію моделі, ідентифікацію окремих її параметрів, зміст і можливості відповідного інформаційного та програмного забезпечення для її апробації та застосування.
Modeling of two-sector ecological economy taking into account the specificity of behavioral functions in production and consumption
Keywords: модель, моделювання, динаміка, двосекторна економіка, рівняння динаміки, утилізація забруднення