Шишковський М.А. Інформаційний вимір російсько-української війни: виклики, прорахунки, рішення - Шишковський, Микола Анатолійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Це дослідження аналізує інформаційну війну як самостійний фронт гібридного протиборства в контексті російської агресії проти України. Розкрито системність та стратегічні цілі російської інформаційної агресії, що охоплює пропаганду, дезінформацію та кібероперації. Метою є всебічний аналіз інструментів агресії та виявлення особливостей формування української державної політики протидії. Визначено, що Україна формує багаторівневу систему інформаційної оборони, яка поєднує стратегічні комунікації, кіберзахист, фактчекінг та цифрову дипломатію. Методологія базується на системному, міждисциплінарному та інституційному підходах. Робота пропонує практичні рекомендації для вдосконалення комунікаційних стратегій та інтеграції зі стандартами ЄС і НАТО.
Keywords: інформаційна війна; дезінформація; кібероперації; гібридна війна; стратегічні комунікації