СОЦІАЛЬНО- ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ- СИРІТ І ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - Купчанко, Уляна Анатоліївна (My University, 2023)
Поточна політична та економічна ситуація в Україні спричинила зростання числа дітей, які втратили батьківське піклування. На жаль, ця ситуація призвела до негативних явищ, таких як зменшення моральних цінностей, зростання розлучень, антигромадська поведінка батьків та жорстоке поводження з дітьми з боку дорослих. За останній час, значно збільшилася кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Це змушує розширювати мережу установ, які забезпечують дітям житло, освіту, виховання та соціальну реабілітацію, такі як дитячі будинки і школи-інтернати. Незважаючи на досягнуті успіхи в Україні щодо усунення складних питань дітей, позбавлених батьківського піклування, ця проблема все ще потребує подальшого теоретичного дослідження та практичних заходів. Статистичні дані свідчать про велику кількість таких дітей. Зокрема, значна частина з них стали соціальними сиротами через негативні родинні обставини.
Keywords: соціально-педагогічний супровід; діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; професійно-технічна освіта.