Вплив музикотерапії на розвиток мовлення у дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами - Гнатчук, Марина Мирославівна (Чернівецький нац. ун-т. імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі обґрунтовано теоретичні й практичні засади використання музикотерапії як засобу стимулювання мовленнєвого розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Розкрито її сутність у сучасних психолого-пе- дагогічних підходах, визначено її можливості в корекційно-розвивальній роботі. Проаналізовано особливості мовленнєвого розвитку дітей з різними типами пору- шень і чинники, що зумовлюють необхідність застосування музикотерапії. Визна- чено педагогічні умови оптимізації музикотерапевтичного впливу: створення емоційно-безпечного й стимулюючого середовища, інтеграція музичних технік у корекційні та навчальні заняття, налагодження міждисциплінарної взаємодії фахівців і батьків. Підкреслено значення поєднання музичних, логопедичних і пси- хологічних впливів для формування цілісної системи мовленнєвої підтримки дітей.
Keywords: інклюзивна освіта; корекційно-розвивальна робота; діти з особливими освітніми потребами; мовленнєвий розвиток; музикотерапія