Розвиток мовленнєвих навичок у дітей раннього віку з порушеннями мовлення засобами сенсорної інтеграції - Равлюк, Тетяна Станіславівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дослідження присвячене проблемі розвитку мовленнєвих навичок у дітей раннього віку з порушеннями мовлення засобами сенсорної інтеграції. У роботі розкрито теоретичні основи взаємозв’язку сенсорного та мовленнєвого розвитку, обґрунтовано корекційно-розвивальний потенціал сенсорної інтеграції як системного підходу до стимуляції мовленнєвої активності. Емпірична частина передбачає діагностику стану сенсорної обробки та мовленнєвого розвитку, впровадження авторського комплексу вправ із сенсорної інтеграції та оцінювання їх впливу на формування мовленнєвих умінь. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення логокорекційної практики, підсилення міждисциплінарних стратегій раннього втручання та розроблення практичних рекомендацій для фахівців і батьків.
Keywords: сенсорна інтеграція; мовленнєві навички; розвиток мовлення